The information technology & electronics mall is located in the middle of the ‘Dubai Silicon Oasis’ just a 20 min drive from town. It is a 120.000sm mix of Leisure, Shopping and Entertainment, expressing a modern and future-orientated lifestyle.

View from south by night

View from south by day

Developing and organizing the program we found the spaceship as an allegory for latest state of the art and future technologies. The Spaceship embodies the ideas and dreams of progress, connected to the rising of new technologies.

Aerial view

The interior is designed to create a self-sufficient space, dedicated to lifestyle – a padded oyster from outer space. In a club-like atmosphere the customer explores the different aspects and possibilities of future life. Through only three elliptical gateways the introverted space is connected to the everyday world.

Interior: Atrium from ground floor

Interior: Atrium on first floor

Interior: Atrium on first floor

The building’s skin is producing electricity through solar panels, protecting the interior and enabling communication through a LED façade. The iridescent skin is changing its appearance by glass panels with an integrated multicoloured foil.

Elevation south-west

Elevation north-west

Elevation north-east

Elevation south-east

 

Profile

CLIENT
Ahmed Seddiq M. Samea Al Mutawaa, Abu Dhabi
LOCATION
+25° 6’ 37.42’’, +55° 22’ 30.15’’
Dubai Silicon Oasis, UAE
PROGRAM
Leisure, Shopping and Entertainment
BUA
19.638sm / 211.379sf
HEIGHT
50m
CC
AED 1.035M / $279,6M
YEAR
2007
STATUS
Study
ARCHITECT
DENNIS LEMS ARCHITECTS ASSOCIATES, Wien – Abu Dhabi
STRUCTURE
RWT+, Wien – Abu Dhabi
QUANTITY SURVEY
bdu, Wien
RENDERINGS
MISS3, Brno

Alexander Litschauer, Christoph Gauster, Dennis Lems, Guido Trampitsch, Mathias Exner, Michael Prodinger, Radim Petruska, Simon Gassner, Thomas Bärtl, Thomas Mayrhofer, Vit Musil